jueves, 31 de marzo de 2011

MEMÒRIA D’ACTIVITATS 2010

Agosto 2010

18 de agosto. Distrito Federal
Conferencia de MEXCAT en el Orfeó Català de Mèxic (DF) “50 catalanes en América”


DSC03882.JPG
 













Aprofitant la visita cultural de la directiva de Mexcat a la Ciutat de Mèxic, el vicepresident de l'entitat, Albert Torras, realitzà la conferència 50 catalans a Amèrica en la que es van explicar anècdotes i històries de personatges que visitaren el continent americà i que hi deixaren empremta, des del primer Cristòfol Colom, fins a un dels personatges actuals més importants a Sudamèrica, el Bisbe Casaldàliga. Entre aquests dos extrems van aparèixer desgranats personatges de la talla de Margarida Xirgu, Pere Calders, els Bacardí, Gaspar de Portolà, el Virrei del Perú, Rafael d'Amat i altres de molt menys conegutsDavant d'un públic molt heterogeni vam poder comentar anècdotes i vivències molt interessants d'una cinquantena de catalans que van anar a fer les Amèriques per raons molt diverses. El president de l'Orfeó Català de Mèxic, entitat amb 104 anys d'història, ens obsequià amb un llibre de Marta Palau, lleidatana establerta a Mèxic, i amb un sopar al restaurant de l'Orfeó, especialitzat en gastronomia catalana. Vam poder conversar durant el sopar extensament amb el president de l'entitat sr. Xavier Torroja i esposa, amb l'amic Joan Ruana, de la Fatarella, la vicepresidenta Montserrat Cama i altres membres de la junta. Cal destacar també que vam poder intercanviar amb emoció opinions amb exiliats i fills d'exiliats que assistiren a la conferència











25 de agosto. Guadalajara
Participación en el Coloquio Internacional del Mariachi Tradicional con la conferencia “El Mariachi en Catalunya y Barcelona 1940-2010)
DSC03966.JPG

El dia 27 d'agost MEXCAT va participar amb la conferència El mariachi en Catalunya y Barcelona dins del Col·loqui sobre el Mariachi organitzat a Zapopan per El Colegio de Jalisco i la Secretaria de Cultura del Govern de l'estat de Jalisco. El dia abans haviem assistit invitats pel director de Culturas Populares de Jalisco, l'amic Lic. Ignacio Bonilla, a la inauguració de l'exposició El mariachi de mi tierra al Museo Regional de Jalisco, a Guadalajara. La inauguració del Col·loqui va ser a càrrec del Secretari de Cultura de Jalisco, Arq. Jesús Alejandro Cravioto, i del president del Colegio de Jalisco, José Luís Leal Sanabria. Durant els dos dies de conferència vam poder assistir a ponències sobre el mariachi, els seus exponents principals, la seva presència a diferents regions de la República, la influència de diversos gèneres instrumentals, musicals i regionals, i també en alguns paísos estrangers, sobretot Califòrnia i el sud dels Estats Units, i Colòmbia. En aquest context El mariachi en Catalunya y Barcelona, la ponència presentada per MEXCAT, va incidir en la història de la presència de la música mexicana al nostre país, des de les primeres pel·lícules de l'Època d'Or del cinema mexicà, fins als primers artistes, com Irma Vila i el seu mariachi, l'arribada a principis dels cinquanta de Jorge Negrete, la gran cantant catalana Gloria Lasso i finalment amb la presència estable dels grups mariachis a Catalunya, des de mitjans dels anys 90 i la influència qualitativa fonamental de Portaventura en l'extensió del mariachi al nostre país. Els participants en el Col·loqui van poder conèixer a través de la nostra ponència com era la vida del mariachi a casa nostra, els seus problemes, la seva innovació, extensió territorial, programa i repertori, i ens van preguntar si Irma Vila havia agradat en les seves visites a Barcelona entre el 1948 i 53, si els mariachis estaven sindicats o afiliats a les societats d'autors, qui crèiem que era el principal difusor de la música mexicana a l'estat, si els catalans coneixiem les principals cançons mexicanes, etc. El Col·loqui estava emmarcat en el 17º Encuentro Internacional del Mariachi y la Charrería a Guadalajara, la trobada internacional més important del gènere







Septiembre 2010

Principios de septiembre
Cobertura de la Gira de la Compañía Folclórica Sinaloense en Catalunya


DSC04011.JPG
 

Aquest dimarts, MEXCAT hem assistit a Calella de Mar a una fira de productes artesanals i tallers de dansa de les diverses companyies folclòriques que formen part de les Jornades Internacionals Folklòriques organitzades per Adifolk. Entre elles la Compañía Folclórica Sinaloense, de qui hem fet un seguiment aquests dies. Els tallers de dansa s'han convertit en una mostra divertida, simpàtica i improvisada en què hi ha participat el públic, congregat a la plaça de l'església de Calella.
La animación ha sido tal que la Compañía ha sacado a bailar bastantes vecinos de Calella, sobretodo con la Bamba y el Baile de los viejitos de Michoacán. Asimismo, el espectáculo se ha convertido en un ir y venir de los grupos folklóricos enseñando pasos de danza y faldeo, bailes típicos, zapateados, aplauso y animación con mucha participación del público.

15 de septiembre
Cobertura de la Fiesta del Grito en Barcelona, desde el Ayuntamiento
Entrevista a Francisca Méndez y Jordi Hereu


DSC04328.JPG
 

La Cònsol de Mèxic a Barcelona, Francisca Méndez, ha pronunciat aquest vespre el Grito en el Bicentenari de la Independència de Mèxic, des de l'Ajuntament de Barcelona, davant de milers de persones que omplien la Plaça Sant Jaume. Ha abierto el evento el alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que ha dado la bienvenida a todos los mexicanos y amigos de México en Barcelona, ha destacado los valores y el entusiasmo de la comunidad mexicana en nuestra ciudad. A continuación, un grupo de niños han hecho el homenaje a la bandera y, desde la plaza de Sant Jaume, la han llevado al balcón principal, desde donde la cónsul ha realizado los vivas a los héroes de la patria y a México.En el interior del Ayuntamiento, Mexcat ha asistido a la recepción del Alcalde de Barcelona a las autoridades mexicanas y al cuerpo diplomático acreditado en Barcelona.

18 de septiembre
Cobertura de la Fiesta del Grito en Sant Joan de les Abadesses


DSC04471.JPG
 

MEX_5.JPGLa pintura d'Anna Beltran i la música de Silvia Navarrete han envait avui el Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses. La primera, originària de Castelló, exposa pintures i dibuixos de personatges i vida quotidana de Mexicali, on fa dos anys hi va fer una estada dins del seu programa d'estudis. Les obres són plenes de color i vida, amb uns fons blancs que assenyalen la brillantor del sol de la Baixa Califòrnia. Chiles verdes, vendedores de tacos, señoras apeandose del autobús, boxeadores, tipos indefinidos de los que nos interesan las manos, manos que trabajan en el campo, en el mercado... La cónsul de México en Barcelona, el alcalde de Sant Joan de les Abadesses i otras autoridades inauguraron la exposición que se podrá ver las próximas semanas.


25 de septiembre
Reportaje especial por el 25 aniversario del Temblor de México

http://19septiembre1985.blogspot.com/



27 de septiembre
Conferencia “México y Catalunya, 500 años de relaciones”. En Fedelatina


DSC04623.JPG
 

En motiu del Bicentenari de la Independència de Mèxic, MEXCAT ha realitzat la conferència Mèxic i Catalunya, 500 anys de relacions, en que l'Albert Torras, vicepresident de l'entitat, ha fet un resum d'històries diverses que anirem recollint els propers mesos a través del nostre blog, en una cinquantena de personatges i quina és la seva relació entre els dos països. Per exemple l'herència del sr. Josep Llorens que va permetre edificar l'Hospicio Cabañas a Guadalajara, o de l'estada de Diego Rivera a Montserrat. Les darreres investigacions d'Albert Torras al respecte d'alguns d'aquests personatges recullen l'estada a Barcelona de l'escriptor mexicà Ignacio Altamirano com a cònsul de Mèxic a Barcelona i les seves impressions de la ciutat a finals del segle XIX.
Octubre 2010

13 de octubre. Recibimiento a Ignacio Bonilla. Director de Culturas Populares de Jalisco

DSC04762.JPGIgnacio Bonilla, director de Culturas Populares del Gobierno de Jalisco, ha sido recibido por MEXCAT estos días en su última visita a Barcelona, dentro de su paso por Europa en varios compromisos oficiales en Alcalá de Henares y París. El Lic. Ignacio Bonilla, que fue presidente municipal de Mezquitic (Jalisco) y también Oficial Mayor de Cultura del Ayuntamiento de Guadalajara ocupó también el cargo de Presidente de la Asociación Nacional Mexicana de Exalumnos del INAP y presidente de la Federación Internacional, así com Presidente del Patronato Alcalá de Henares. El 2008 le fue otorgada la Encomienda de la Orden del Mérito Civil del Gobierno de España



17 de octubre. Recepción al Coro Niños Cantores de Morelos y a la Directora del Instituto de Cultura Martha Ketchum

DSC04867.JPGEn una presentación en el Centre Civic del Casinet d'Hostafrancs, l'Associacio Cultural Mexicano Catalana ha recibido al Coro Niños Cantores de Morelos. Nos han acompañado en el evento la Sra. Cónsul de México en Barcelona, Francisca Méndez y el agregado cultural Diego Celorio. Desde MEXCAT agradecemos la colaboración del consulado en este evento, que no tenía otro objetivo que dar la bienvenida al coro y a sus acompañantes. Entre ellos el director del coro Pablo Puente, la acompañante musical del coro Ana Gloria Bastida, y la Directora General del Instituto de Cultura de Morelos Martha Ketchum, así como varios padres de los niños y el director de Corearte.
Luego de unas palabras de introducción del presidente de MEXCAT, César Cárdenas, han hablado Carlos Sesca, Pablo Puente, Martha Ketchum y finalizó la Sra. Cónsul, todos ellos agradeciendo a los niños el esfuerzo y trabajo que han tenido este ultimo año para conseguir reunir los recursos para poder venir a Catalunya, así como los patrocinadores y a MEXCAT por este evento


Noviembre 2010
1 de noviembre. Inauguración del Altar dedicado a Lázaro Cárdenas

67484_121834631209573_100001491107138_143203_6172693_n.jpgEsta tarde MEXCAT ha inaugurado el altar de muertos en Fedelatina entre amigos. El homenaje a Cárdenas se realiza estos días con tres eventos diferentes por parte de la asociación. En primer lugar con la conferencia de este martes en la sede de Fedelatina sobre "Sostenibilidad en México" ya que Cárdenas impulsó dos políticas que a finales de los años 30 contribuyeron a la sostenibilidad en México. El primero la expropiación del petróleo que permitió la mejor distribución de la riqueza mexicana. El segundo la consolidación de los ejidos, con lo que mejoró la situación de gran parte del campesinado Estas políticas, sin embargo, hoy son poco sostenibles en un contexto económico como el actual, donde precisamente se debate la entrada de capital extranjero en el sector petrolero.El segundo homenaje a Lázaro Cárdenas ha sido el propio altar de difuntos, donde simbólicamente se observan los documentos de la nacionalización petrolera, y una mazorca y un plato de frijoles, alimentación básica de los mexicanos, y símbolo del ejido


11 de noviembre. Homenaje a los Niños de Morelia


DSC05697.JPG
 

Este miércoles MEXCAT-Associació Cultural Mexicano Catalana, homenajeó a dos de los Niños de Morelia, los hermanos Llop, y al presidente Lázaro Cárdenas, en la Biblioteca Clarà, de Sarrià. Al evento asistieron la regidora de Sarrià-Sant Gervasi, Sara Jaurrieta y la Cónsul de México en Barcelona, Francisca Méndez, así como la cantatriz Núria Feli
En primer lloc la regidora de Sarrià-Sant Gervasi donà la benvinguda a la Biblioteca Clarà (antic estudi de l'escultor Clarà), exposà la il·lusió de l'Ajuntament de Barcelona en acollir aquest esdeveniment, per l'emotivitat que suposa en tant que recuperació de la memòria històrica. A continuación la consul de México, Francisca Méndez recordó la importancia de la figura de Lázaro Cárdenas en la historia de México, tanto a nivel político como social, y destacó el compromiso del presidente con la libertad y con el pueblo catalán y con la República



15 de noviembre. Inauguración del altar de la Revolución

74821_461906644717_701224717_5242235_1235223_n.jpgAquest dilluns MEXCAT ha inaugurat l'altar dedicat a la Revolució Mexicana i a José Guadalupe Posada al Centre Cívic Cotxeres de Sants, sobre un espai de 36m2 que han quedat plens de detalls i de referències al centenari de la Revolució. El altar se ha enmarcado en el contexto de la Marató de Cinema Fantàstic i de Terror de Sants que como cada año se celebra a finales de noviembre en el centro cívico.

Entre els detalls que conté l'Altar hi ha fotografíes de la revolució mexicana encapçalades pel retrat de l'il·lustrador José Guadalupe Posada, que va ser el gran dibuixant de l'època revolucionària, i el que va donar imatge al símbol mexicà de la catrina, la calavera típica i simpàtica. A banda i banda, dos dels pròcers de la Revolució: Pancho Villa i Emiliano Zapata
Entre los objetos que acompañan las fotografías destacan dos cuerpos vestidos de charro con rifle y de adelita con sus trenzas, objetos propios de los niños de la revolución y juegos, frutas y cazuelitas con mole poblano, frijoles, arroz, naranjas y varias calacas y esqueletos, acompañados con papel picado y flores de papel, que no pueden faltar en este altar.





























Diciembre 2010

12 de diciembre. Festividad de la Virgen de Guadalupe

Este domingo se celebra la Festividad de la Virgen de Guadalupe, y cada año son más los mexicanos que lo celebran en todos los pueblos de Catalunya. MEXCAT lo celebrará en la Basílica de la Mercè, en Barcelona, junto al Mariachi Semblanza, a las 13:00 de domingo, oficiando el nuevo vicario mexicano, y con la participación de la soprano Ana Gabriella Schwedhelm. Se realizará una ofrenda floral a la Patrona de México y asistirán representantes institucionales
En otras capitales de provincia se realizarán las consabidas celebraciones en honor a la Virgen de Guadalupe, también en las parroquias barcelonesas que cuentan con una imagen de la Virgen: la Parròquia de Sant Agustí Vell, en la Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels

INVITACION_12_DIC.jpg



63915_476276439717_701224717_5436768_731681_n.jpg
 
















19 de diciembre. Posada mexicana


DSC06069.JPG
 

Este domingo nuestra asociación ha organizado junto a la agrupación Nous Catalans (de la sectorial de immigración de CiU) y a El Grito Producciones, una posada navideña en el City Hall de Barcelona, a la que han acudido varios centenares de personas de la comunidad mexicana y catalana a partir de las 17:00 de la tarde.
En primer lloc, des de MEXCAT hem organitzat una cantada de nadales amb els més petits que s'havien congregat. Hi ha hagut peces tradicionals catalanes com el Fum, fum, fum, Les dotze van tocant, Ara ve Nadal o El Rabadà, que la canalla ha interpretat amb il·lusió mentre els pares aprofitaven per tastar el ponche que s'havia elaborat.


21 de diciembre. Taller escolar de danza mexicana

DSC06106.JPGMEXCAT, a través de Muchachamaca, ha colaborado este miércoles en el taller de danza mexicana que se ha realizado en el Institut Domènech i Montaner de Barcelona. Más de doscientos alumnos de esta escuela han participado en dos turnos en un taller de baile en que han podido aprender los pasos más destacados del Jarabe Tapatío.
Aquesta activitat s'emmarca en un conjunt de propostes que l'institut ha elaborat per aquesta setmana solidària amb Mèxic i que ha inclòs una mostra d'artesania mexicana, o un taller de dibuixos precolombins, entre altres. És per a la nostra entitat un plaer poder ensenyar a aquesta canalla una de les danses més conegudes de Mèxic











Miércoles 22 de diciembre. Exposición de belenes mexicanos

DSC06109.JPGAquesta tarda de dimecres el Museu Diocesà ha inaugurat l'exposició tradicional de pessebres a l'edifici de la Pia Almoina, un dels espais més històrics del cap i casal de Catalunya. Enguany, des del Museu es va repetir la iniciativa d'introduir-hi pessebres d'altres països, i ha estat Mèxic el sel·leccionat.
En la inauguración ha participado activamente MEXCAT puesto que entre los pesebres de la exposición hay dos belenes cedidos por nuestra asociación, uno de ellos oaxaqueño dentro de una calabaza y el segundo elaborado con latón. También los conservadores del Museu Diocesà han colocado varios textos elaborados por nuestra asociación que sirven de marco a los belenes.
DSC06138.JPGLa inauguració ha estat a càrrec del conservador del Museu Pere Jordi Figuerola que ha fet les presentacions a l'acte. Un membre de l'Associació de Pessebristes de Barcelona ha destacat un dels motius de l'exposició d'engunay: l'epifania i l'adoració dels Reis d'Orient, amb figures de grans mestres pessebristes catalans del segle XIX. El presidente de MEXCAT, César Cárdenas, ha destacado las relaciones de la Navidad entre México y Catalunya: las pastorelas y las posadas, el tió y las piñatas, y los belenes mexicanos y catalanes. Finalmente ha intervenido el director del museo, Canónigo de la Catedral y delegado del Patrimonio Cultural del Arzobispado de Barcelona, Mn. Josep Maria Martí Bonet que ha destacado los vínculos mexicanos y catalanes en este evento.
Finalmente, la Societat Coral la Floresta ha interpretado Santa Nit, la conocida Fum, fum, y el villancico mexicano El Rorro




No hay comentarios:

Publicar un comentario